Blatina LIMITED EDITION 013

Vino Blatina vinarija Carski vinogradi Badge DecanterNa tronu vijekovima! Neprikosnovena kraljica Carskih vinograda!

U zagrljaju drveta i vatre najraskošnije vino hercegovačkog podneblja stasalo je u damu dostojnu najfinije vinske gospode. Grožđe za Blatinu LIMITED EDITION 013 ručno se trga sa najboljih položaja u vinogradu. Nakon duge maceracije u inox tankovima vino nastavlja sazrijevati u slavonskim i bosanskim barrique bačvicama od 16 do 20 mjeseci. Nakon toga slijedi sljubljivanje vina u velikim hrastovim bačvama. Da bi dostigla punoću okusa potrebno je da odleži i u buteljama, a sve njezine čari najpotpunije su osjetne tek na bogatoj trpezi. Pažljivo odabrano grožđe, odležavanje u bačvama jedinstvenog mirisa i dugo mirovanje u buteljama rezultirali su božanskim okusom koji se u ustima zadržava dugo nakon što odložite čašu.
Vino krasi dubina rubin crvene boje. Kompleksnog je mirisa sa osjetnim notama bobičastog voća. To je elegantno, mekano i pitko vino sa dugim i lijepim završetkom. Preporučuje se da se vino servira u dekanteru, 30 do 45 minuta prije konzumacije.

Gastro preporuka:
Vino Blatina LIMITED EDITION 013 odlično prati tamna mesa u bogatim umacima, jela od divljači, teletinu i janjetinu ispod sača.

Lična karta:
Naziv: Blatina LIMITED EDITION 013
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: Blatina 90%, Alicante Bovchet 10%
Udio alkohola: 13 %
Temperatura serviranja: 16 – 18 °C
Godina proizvodnje: 2013.

Žilavka LIMITED EDITION 013

Vino Zilavka Vinarija Carski vinogradi Badge DecanterSva ljepota minulih vremena u jednoj je čaši sačuvana!

Plamenim jezičcima strastveno oblikovana unutrašnjost buradi slavonskog i bosanskog hrasta savršeno je očuvala okus ljubavi, pjesme i smijeha koji intenzivno žive u svakoj kapljici ovog vina.
Žilavka LIMITED EDITION 013 kompleksnog je vinskog karaktera i naglašene slojevitosti okusa. Domaći hrast i snaga vatre čine je snažnijom i ozbiljnijom, takvom da je neizmjerno lako piti i voljeti. Žilavka intenzivnije od svakog vina proživi put od vinograda do čaše.
Ovo je vino koje će vas na prvi pogled osvojiti slamnato zlatnom bojom, a zatim ćete još dugo pamtiti putenu ljepotu okusa badema, meda i vanilije koja sažima sve njegove faze i oduševljava jedinstvenom završnicom.

Gastro preporuka:
Vino Žilavka LIMITED EDITION 013 se svrstava među “barikirana” vina i u savršenom je skladu sa riječnim i morskim delikatesima, ali i jagnjetinom ispod sača.

Lična karta:
Naziv: Žilavka LIMITED EDITION 013
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: Žilavka 100%
Udio alkohola: 12.5 %
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Godina proizvodnje: 2013.

Žilavka SELECTION 13

Vino Zilavka Vinarija Carski vinogradi Slavljena u prošlosti, obožavana u sadašnjosti, vino budućnosti!

Sa prvim zrakama hercegovačkog sunca počinje ručno trganje pažljivo biranog grožđa za vino Žilavka SELECTION 13. Kako bi grožđe zadržalo svježinu noći do vinarije se prevozi u hladnjačama. Glavni dio fermentacije se odvija u inox posudama uz kontrolisano hlađenje i odabrane kvasce.
Put do trpeze dug je i do dvije godine, a podrazumijeva odležavanje u barrique bačvicama, inox tankovima i buteljama. Boja vina je svijetlo žuta sa zelenkastim odsjajem, a miris plemenit, vrlo složen, sa tragovima badema i meda. Okus, harmoničan i kompleksan uz dugi i upečatljivi odlazak koji krasi samo najbolja vina.

Gastro preporuka:
Vino Žilavka SELECTION 13 idealno se nadopunjava sa riječnim i morskim delikatesima, ali i sa janjetinom ispod sača.

Lična karta:
Naziv: Žilavka SELECTION 13
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: Žilavka 100 %
Udio alkohola: 12.5 %
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Godina proizvodnje: 2010.

Blatina EMPORIA

Vino Blatina Vinarija Carski vinogradi Badge DecanterVino sa pečatom Hercegovine, ono koje se pamti i prepričava!

“Čuvajte se njezine snage!”, riječi su kojima će vas pri prvom gutljaju Blatine, upozoriti svaki vrsni poznavalac vina. Blaga i nježna, očarat će vas svojom ljepotom i učiniti da se uvijek poželite vratiti po još divnog osjećaja koji budi u vama.
Kolijevka sorte je mostarsko vinogorje, pa zato ova dama prenešena bilo gdje drugo na kugli zemaljskoj postaje blijeda kopija same sebe. Jednostavno, nigdje se drugdje na svijetu ne može proizvesti vino takve punoće i harmonije okusa, vino sa pečatom Hercegovine, ono koje se pamti i prepričava, kao na kršu na kojem je poniklo.
Budući da je “ženskog cvata”, katkad joj se potkradu i nerodne godine, no već sljedeća berba da vino koje je u stanju udovoljiti prohtjevima i najfinije vinske gospode. Neredovni prinosi ne samo da ne umanjuju kvalitetu vina, nego je, baš naprotiv, čine rijetkim biserom, jednim od onih najljepših.
Boja blatine je rubin crvena, a najbolja je kada odleži par godina u drvenim bačvama.

Gastro preporuka:
Užitak u okusu Blatine bit će potpun uz platu plata autohtonih sireva i suhog mesa, a nikako nećete pogriješiti ni ukoliko je servirate uz janjetinu s ražnja.

Lična karta:
Naziv: Blatina
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: 85% Blatina, 10% Alicante Bovchet i 5 % Vranac
Udio alkohola: 12 %
Temperatura serviranja: 18 -20 °C
Godina proizvodnje: 2013.

Žilavka EMPORIA

Vino Žilavka Vinarija carski vinogradi Badge Decanter”Dragocjeno vino tvrdog, suhog a blagoslovljenog kraja kao da čovjek pije smijeh i pjesmu i poslije treće čase samo smijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe”!
Ivo Andrić, Omer – paša Latas (O Žilavci iz Carskih vinograda)

U kršnom ambijentu sunčane Hercegovine, na blagodetnoj zemlji natopljenoj divljom Neretvom i znojem vinogradara rođena je raskošna Žilavka. Onima koji se bave njegovom proizvodnjom ovo je tekuće zlato bogata i izdašna nagrada. Uspravna i prkosna, poprimila je sve karakteristike kraja u kojem je nastala, pa jednako dobro podnosi periode dugotrajnih suša, kao i periode obilnih jesenskih padavina, svojstvenih ovom kraju.
Žilavka je karakteristično južnjačko vino sa specifičnim mirisom, kristalno čistom zelenkasto -žutom bojom i izuzetnom jačinom pa je lako pronašla svoje mjesto u samom vrhu vinskog svijeta.
U njezinom je osebujnom okusu davne 1353. godine uživao bosanski ban Tvrtko, a našeg nobelovca Ivu Andrića upravo je Žilavka iz Carskih vinograda inspirirala da svojevremeno napiše najljepše misli o vinu. Velika imena su se mijenjala, ljudi su dolazili i prolazili, a hercegovački je krš gordo stajao i uvijek iznova plijenio ljepotom svojih plodova.

Gastro preporuka:
Blaži sirevi nenapadnog okusa, riblji specijaliteti i bijela mesa su u potpunoj harmoniji sa proslavljenim okusom Žilavke

Lična karta:
Naziv: Žilavka
Kategorija: Vrhunsko vino
Sortni sastav: 95% Žilavka i 5% Bena
Udio alkohola: 12 %
Temperatura serviranja: 10 – 12 °C
Godina proizvodnje: 2013.