english    中国的
 

PROČITAJTE NEKA OD PRESS IZDANJA VEZANIH UZ CARSKE VINOGRADE.

CARSKI VINOGRADI PRONOSE IME NAŠE ZEMLJE I PODNEBLJA U CIJELOM SVIJETU. OVDJE SU NEKI OD ČLANAKA KOJE SMO ODABRALI ZA VAS.

ZVANIČNI PREDSTAVNICI NAŠE ZEMLJE U NR KINI

Žilavka i Blatina vinarije "Carski vinogradi" iz Mostara postala su zvanična vina bosanskohercegovačke Ambasade u Narodnoj Republici Kini. Direktor vinarije Dženan Pekušić sa kineskim partnerima na prijemu kod Njegove ekselencije ambasadora Bosne i Hercegovine u Kini gospodina Borislava Marića.

ALEKSANDAR STANOJEVIĆ, PRVI ČOVJEK KINESKOG PEKING GUANA POTPISAO BOCE ŽILAVKE I BLATINE

Aleksandar Stanojević, trener kineskog prvoligaša Peking Guana, sa timom najbližih saradnika, bio je gost jedne od promocija vina vinarije "Carski vinogradi" iz Mostara koje su upriličene u kineskoj prestonici. Tom prilikom je Stanoje, najomiljeniji trener među ljubiteljima "najvažnije sporedne stvari na svijetu" u Kini, potpisao boce Žilavke i Blatine i slikao se sa prisutnim privrednicima, našim saradnicima, te predstavnicima lokalne vlasti i ambasade BiH u NR Kini. Naša vrhunska vina koja su poslužena tom prilikom oduševila su sve prisutne goste.

Inače, vina vinarije "Carski vinogradi" iz Mostara od početka ove godine dostupna su na tržištima određenih kineskih provincija i stekla su svoje poklonike u vinskom svijetu Kine.


NAJBOLJI KINESKI TRENER DRAGAN OKUKA UŽIVAO U ŽILAVCI I BLATINI

Prilikom višemjesečnog boravka u NR Kini predstavništvo vinarije "Carski vinogradi" iz Mostara na čelu sa direktorom Dženanom Pekušićem održalo je niz promocija kojima su prisustvovali brojni ugledni ljudi iz različitih nivoa vlasti, predstavnici sportske scene te kineski privrednici.
Vinarija se predstavila sa dva vrhunska vina Žilavkom i Blatinom koja kroz vijekove predstavljaju pečat hercegovačke regije. Ova autohtona vina su još početkom godine naišla na pozitivne kritike u Kini, a danas su već postala prepoznatljiv brend u provincijama u kojima su prisutna na tržištu.

Jednoj od promocija prisustvovao je i Dragan Okuka, iskusni fudbalski stručnjak, i sam porijeklom Hercegovac,koji posljednjih par godina bilježi velike uspjehe u kineskoj Superligi. Okuka se trenutno nalazi na klupi prvoligaša Đijangsu Sejnti-a (Jiangsu Shuntian), a posljednje dvije godine je, u vrlo jakoj konkurenciji svjetskih fudbalskih imena, proglašavan za najboljeg trenera Kine.
Degustaciji vina su pored Okuke, koji je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da u dalekoj Kini uživa u ukusima rodnog kraja, prisustvovali i predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u NR Kini.


U CARSKIM VINOGRADIMA SLAVLJENA JE RADOST ŽIVLJENJA

Nije dostojan da pije vino onaj koji ga pije kao vodu, kažu naši vinari, Hercegovci. I zbilja jeste tako. U njegovu proizvodnju je kroz historiju ulagano mnogo znanja, ljubavi, truda i strpljenja da bi se olako shvatalo. Postoje brojne legende o njegovom nastanku. U svakoj od njih vino je nazvano rajskim napitkom, koji u pravim količinama uveseljava i liječi ljude, nadahnjuje umjetnike.

Inspiriralo je i našeg nobelovca Ivu Andrića da u svom romanu "Omer- paša Latas" o hercegovačkoj žilavki napiše: "Dragocjeno vino tvrdog, suhog, a blagoslovljenog kraja, kao da čovjek pije smijeh i pjesmu i poslije treće čaše samo smijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe". Upravo ove riječi stajat će na bocama vina proizvedenog u Mostaru, u vinariji koju je pokrenuo 32-godišnji Dženan Pekušić...

Tekst u cijelosti možete pročitati u printanom izdanju magazina "Azra" br. 760.

 

Dzenan Pekusic Vinarija Carski vinogradi

ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE

Dvodnevna književna manifestacije "Šantićeve večeri poezije" održana je 3. i 4. jula u Mostaru. Manifestacija je održana u bašči Ćorovića kuće promocijom knjige Šanitićeve večeri poezije i Književna nagrada "Aleksa Šantić", autora Salke Šarića. Ovo je prvorazredni događaj zbog toga što na jednom mjestu okuplja sve programe i ljude koji su učestvovali u "Šantićevim večerima poezije" od njihova začetka, odnosno od 1969. godine pa sve do danas.

Ovogodišnju književnu manifestaciju Šantićeve večeri poezije između ostalih sponzorirala je naša vinarija "Carski vinogradi" Mostar.

(vijesti.ba)

 

REKLAMA ZA CARSKE VINOGRADE

Be Ha caffe reklama Vinarija Carski vinogradiU posljednjem broju magazina BeHa Caffe, inače jednom od najčitanijih magazina vezanih za ugostiteljstvo u našoj državi, izašla je reklama za našu vinariju uz naznaku na pojavljivanje naših vina na našem tržištu.

Komentari koji su uslijedili dali su nam podstrek da nastavimo sa jednakim kvalitetom i entuzijazmom i željom da opravdamo naš slogan:

"Sva ljepota minulih vremena u jednoj je čaši sačuvana..."

Reklama je upraćena od strane brojnih ugostitelja naše regije ali i šire od kojih smo dobili poruke potpore i čestitke.

Njihov okus opijao je careve...
O njima su pisali nobelovci...
Zahvljujući njima mostarsko vinogorje
značajan je dio svjetske vinske istorije...

(BeHa Caffe)

Njihov okus opijao je careve...
O njima su pisali nobelovci...
Zahvaljujući njima
mostarsko vinogorje
značajan je dio svjetske
vinske istorije...

 

 

HP Investing doo Mostar