english    中国的
 
"Hercegovački su vinari u doba Habzburške monarhije dobijali brojne medalje i priznanja kvalitete, neka od njih bila su im uručena lično od vladara koji su tada vladali a to su bili car Franjo Josip, belgijski kralj Leopold, a jednu medalju i engleska kraljica Viktorija..."
Izdvojeno iz brojnih dokumenata pronađenih u bečkoj arhivi

Zlatno doba našeg vinogradarstva započelo je vinskim preporodom koji su na području Hercegovine načinili Habzburzi. Svjesni blaga koje su zatekli u ovom krševitom kraju odmah prionuše na posao. Prva vinogradarska stanica bješe baš ova, naša, u Gnojnicama kod Mostara – ustanovljena 1886. Njihovi su školovani ljudi nakon brojnih analiza napravili selekciju i odlučili da je nužno apsolutnu prednost dati domaćem autohtonom sortimentu.

Provedene studije su pokazale da su najkvalitetnije sorte u Europi, pa čak i neke orijentalne kvalitetom i pitkošću bile daleko ispod Žilavke i Blatine, pa sve svoje snage usmjeriše u proizvodnju vrhunskih vina s ovog podneblja. Bečki Hofburg startao je s proizvodnjom tih čudesnih napitaka "für eigene Bedürfnisse", pa je narod vinogradsku stanicu u Gnojnicama odmah prozvao Carskim vinogradima. Žilavka je proglašena čuvenim svjetskim vinom te je tad pobrala sva priznanja na vinskim sajmovima u Beču, Barceloni, Londonu i Parizu.

Carski vinogradi Mostar istorija Vinarija Carski vinogradi Mostar
Izdvojeno iz brojnih dokumenata sačuvanih u bečkoj arhivi

Hercegovački vinari dobiše u tim godinama čak 22 zlatne medalje, neke od njih im uručiše lično tadašnji vladari car Franjo Josip, belgijski kralj Leopold, a jednu i engleska kraljica Viktorija...

Vinarija Carski vinogradi istorija
Izdvojeno iz brojnih dokumenata sačuvanih u bečkoj arhivi

Zlatne godine u kojima je za Žilavku i Blatinu čuo cijeli svijet bile su 1929. kada su na međunarodnom sajmu vina u Barceloni vina dobila tada najprestižnije priznanje nazvano "Medaille de platte" i 1937. kada su se naši vinari iz Pariza vratili kao ponosni vlasnici medalje "Grand prix".

"mostarsko sunce zarobljeno
u bobici grožđa"

 

 

 

 

 

HP Investing doo